Wizyta u dietetyka - podstawowe informacje.

Problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi mogą mieć bardzo różne przyczyny. Co więcej, dotyczą one osób w rożnym wieku, o różnym stanie zdrowia. Z uwagi na to, że istnieje tak wiele powodów, dla których być może latami bezskutecznie walczymy z nadwagą, warto poprosić o pomoc kogoś, kto posiada niezbędną wiedzę do ustalenia, co powoduje nadwagę, a następnie ułożenia właściwej diet. Taką osobą jest dietetyk. Być może zastanawiasz się nad tym, czy nie warto skorzystać z pomocy tego specjalisty. W związku z tym mogą też pojawić się pytania dotyczące pierwszej wizyty oraz tego, jak się do niej przygotować i jak ona wygląda. Tutaj znajdziesz odpowiedzi na wszystkie nurtujące Cię pytania!

Jak przygotować się na wizytę u dietetyka?

To, czy przebieg pierwszej wizyty u dietetyka będzie satysfakcjonujący, nie zależy wyłącznie od specjalisty, którego wybraliśmy. Równie ważne jest nasze przygotowanie. Gdy dostarczymy dietetykowi jak najwięcej informacji o stanie naszego zdrowia, aktualne wyniki badań czy spis nawyków żywieniowych, łatwiej będzie mu określić, w czym tkwi problem oraz jak niektóre schorzenia mogą wpływać na nasz metabolizm. Co więc warto zrobić jeszcze przed pierwszą wizytą? Jedną z rzeczy jest stworzenie dzienniczka żywieniowego. Chodzi o stworzenie spisu produktów, które zjedliśmy w ciągu trzech wybranych dni. Może to być na przykład jeden dzień weekendowy i dwa dni z tygodnia. Dzienniczek żywieniowy powinien zawierać informację o godzinie spożycia każdego posiłku, składzie posiłku oraz jego objętości. W opisach nie zapominamy także o przekąskach między głównymi posiłkami, słodzeniu napojów czy ilości tłuszczu zawartego w poszczególnych produktach. Zapisanie tych szczegółów sprawi, że żadna istotna informacja odnośnie żywienia nam nie umknie, dzięki czemu wizyta będzie wartościowsza. Oprócz tego na pierwsze spotkanie z dietetykiem warto zabrać aktualnie wyniki badania krwi (szczególnie ważne parametry to: morfologia krwi, poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL, cholesterolu HDL i triglicerydów, glikemia na czczo, TSH) i inne ważne wyniki w przypadku chorób mogących wpływać na masę ciała.

Jak wygląda wizyta u dietetyka?

Wizyta u dietetyka polega na dokładnym i wnikliwym przeanalizowaniu nawyków żywieniowych i życiowych pacjenta, oraz historii jego chorób i przyjmowanych leków. Oczywiście każdy dietetyk ma inny tryb pracy, zatem wizyty te mogą się od siebie znacznie różnić. Warto jednak zwrócić uwagę na pewne szczegóły, by już podczas pierwszej wizyty ocenić, czy naprawdę mamy do czynienia z profesjonalistą, któremu warto zaufać. Przede wszystkim wizyta nie powinna trwać mniej niż 40 – 60 minut, a w jej trakcie powinien zostać przeprowadzony dokładny wywiad. Przed ułożeniem jakiejkolwiek diety, dietetyk powinien zlecić ogólne badania diagnostyczne (jeżeli takowych nie posiadamy), aby lepiej poznać stan zdrowia pacjenta. Dobry dietetyk nie będzie w trakcie wizyty sprzedawał pacjentom środków odchudzających czy zalecał „uniwersalnych” diet. Do każdego pacjenta ma indywidualne podejście i poświęca mu tyle czasu, ile trzeba, by uzyskać zadowalające efekty.

Co robi dietetyk na pierwszej wizycie?

Oprócz pytań dotyczących sposobu odżywiania, dietetyk może nas zapytać także o aktywność fizyczną, choroby i przyjmowane leki, a także wcześniej podejmowane próby odchudzania i ich efekty. Mogą też paść pytania z pozoru niezwiązane z problemem, na przykład o której godzinie pacjent chodzi spać i wstaje, jaką ma pracę, hobby, czy często jada na mieście, a także o stan zdrowia osób najbliższych, zwłaszcza jeśli chodzi o choroby dziedziczne. Wszystko to daje pełniejszy obraz sytuacji życiowej i zdrowotnej pacjenta, a każdy podany szczegół może być kluczowy dla problemu nadwagi i otyłości. Dlatego dobry specjalista nie szczędzi czasu, by pozyskać te informacje. Ponadto na pierwszej wizycie dietetyk wykonuje pomiary antropometryczne. Nowoczesne gabinety dietetyczne dysponują specjalistycznymi urządzeniami do pomiaru masy ciała z wykorzystaniem bioimpedancji elektrycznej. Polega to na zważeniu pacjenta z uzyskaniem informacji o ilości tkanki tłuszczowej, mięśniowej, ilości beztłuszczowej masy ciała, a także wody i białka w organizmie. Bardziej zaawansowane urządzenia dodatkowo wyliczają wiek metaboliczny, ilość tłuszczu trzewnego oraz masę mineralną kości. Taki pomiar jest najdokładniejszy, gdy pacjent jest na czczo, dlatego warto wziąć to pod uwagę, umawiając się na pierwszą wizytę u dietetyka. Oprócz ważenia i analizy składu ciała, dietetyk często mierzy różne obwody ciała, na przykład talię, biodra, udo, co w przyszłości pozwoli jeszcze lepiej monitorować efekty wprowadzonej diety.

Jak dietetyk dobiera i układa dietę?

Ułożenie odpowiedniej diety to kluczowe zadanie dietetyka. Trudno więc oczekiwać, że uzyskamy gotowy jadłospis już na kolejnym spotkaniu. Indywidualne podejście wymaga wnikliwej analizy nie tylko stanu zdrowia pacjenta, ale też jego preferencji żywieniowych, a nawet możliwości finansowych. Wszystko to ma wpływ na ostateczny wygląd jadłospisu. A ułożenie go może wymagać czasu. Wszystkie zebrane informacje dotyczące naszego trybu życia, a także zależności między spożywaniem niektórych produktów, a rozwojem różnych chorób czy nadmiernym odkładaniem się tkanki tłuszczowej, wpływają na ostateczny wygląd jadłospisu. Ponadto ułożony jadłospis zwykle obejmuje kilkanaście dni, a po upływie tego czasu następuje wizyta kontrolna. W jej trakcie dietetyk może ocenić, jakie efekty dało stosowanie. W razie potrzeby aktualizuje jadłospis, by był dopasowany do stanu zdrowia pacjenta, oraz by dostarczał niezbędnej ilości witamin i składników odżywczych.

Dobór diety do chorób

Dobór odpowiedniej diety do chorób i przyjmowanych leków to zupełnie inna sprawa niż ułożenie diety wspomagającej odchudzanie. Taką specjalizację posiada dietetyk kliniczny, który posiada odpowiedni zakres wiedzy na temat żywienia w chorobie i potrafi ułożyć dietę dla osób przewlekle chorych. Nie jest tajemnicą, iż w takich chorobach, jak zapalenie tarczycy, czyli Hashimoto, zespole policystycznych jajników, insulinooporności czy wielu innych chorobach autoimmunologicznych i związanych z problemami hormonalnymi, odpowiednia dieta może nie tylko ograniczyć przybieranie na wadze, ale wręcz przyspieszyć proces powrotu do zdrowia. Dlatego w leczeniu tego typu schorzeń najlepiej jest, gdy dietetyk współpracuje z lekarzem prowadzącym – wtedy oboje mają pełny obraz stanu zdrowia pacjenta i mogą mu pomoc.

Dieta Hashimoto

Choroba Hashimoto to jeden z częstych powodów nadwagi i spowolnionego metabolizmu. Nie ma jednej uniwersalnej diety w chorobie Hashimoto, każdy pacjent musi ją mieć dobraną indywidualnie. Celem takiej diety jest poprawa samopoczucia, zmniejszenie stanu zapalnego oraz wsparcie w farmakoterapii. Dobry dietetyk będzie wiedział, na jakie składniki odżywcze zwrócić szczególną uwagę i jak wprowadzić je do jadłospisu dla osoby chorującej na zapalenie tarczycy.

Insulinooporność – leczenie dietą

Kolejną przypadłością bardzo utrudniającą utrzymanie prawidłowej wagi jest insulinoodporność. Sama w sobie nie jest chorobą, lecz objawem przy innych schorzeniach, na przykład zespole policystycznych jajników. Okazuje się, że w zmniejszeniu skutków insulinooporności bardzo pomaga dieta niskokaloryczna. Dietetyk kliniczny będzie w stanie dobrać taki jadłospis, by uzyskać pożądany poziom energetyczny oraz wprowadzić do niej więcej owoców i warzyw i produktów zbożowych.

Jak widać, wizyta u dietetyka może bardzo pomóc nie tylko poprawić wygląd, ale nawet szybciej wrócić do zdrowia. Niestety, wielu osób nie stać na prywatne wizyty u dietetyka. W takiej sytuacji warto pomyśleć o MediRatach – formie finansowania procedur medycznych, inaczej mówiąc kredycie medycznym na zabiegi lub wizyty w gabinetach prywatnych.